POOL DESIGN GALLERY 2016 - Europe - The most innovative pool | Piscine Global Network

POOL DESIGN GALLERY 2016 - Europe - The most innovative pool

VILLA MQ 500x500-PDG.png

  • Architect:  OOA | Office O architects
  • Project leader: Magalie Munters
  • Location: Tremelo/Belgium

300-PG - Innovative 1-1.jpg   300-PG - Innovative 1-2.jpg    300-PG - Innovative 1-3.jpg

Photo credit: Tim Van de Velde

This spacious villa is located in Tremelo (BE), on a very large lot surrounded by pine trees. The house was created for a couple with two children who wanted something "special".

In other cases, OOA is very conceptual in its approach to design, but here we wanted it to be circular. Taking into account the construction rules, we began to carve the house around the desired plans, using the fundamental elements and architectural principles (form, space ...) and breaking the codes with curved walls, different ceiling heights and Lights ...

The floating lines are on four divided levels. The entrance of the house, which is at a lower level than that of the street, is reached by a concrete frame with an artificial landscape. Even if the programs blend together, natural light offers a unique atmosphere at all levels: the continuous dispersion of light on the curved walls emphasizes the impalpable frame.

The sloping balustrade, which consists of parabolic cables, intensifies the interlacing of the different spaces. At the next level we find the kitchen, connected to the garden and a slope towards the living room. An elongated dome in the ceiling / slanted roof opens the way to the highest area, the children's rooms. On this floor, we also find a natural result of the different choices.

Space tightens through the circulation space, speeds up temporarily (with stairs connecting the levels), only to grow again, which improves the dramatic effect. Visual language is defined by emotion and animated agility. Views that are distant from the fixed grid are nevertheless clearly framed and pushed backwards. This emphasizes organic forms. The high volume appears to cause a feeling of seriousness.

Life unfolds, turns away from the street and moves towards the gardens. The artificial landscape is well defined and falls back into the surrounding lawn.

Go back to the projects list

Share this page: